Uusi monialainen teos lapsen näköisestä osallisuudesta

Kohti lapsen näköistä osallisuutta -kirja

 

Uusi monialainen teos lapsen näköisestä osallisuudesta    

 

- mukana PiiPoon toiminnanjohtajan artikkeli taiteen ja luovuuden merkityksestä lasten osallisuuden tukemisessa

Pelastakaa Lapset ry:n julkaisema Kohti lapsen näköistä osallisuutta -kirja käsittelee lapsen osallisuuden kokemuksen syntymistä ja tukemista.  Teoksessa 24 ammattilaista on jakanut parhaat vinkkinsä siihen, miten lapsen osallisuutta voi vahvistaa käytännön tekojen avulla. Kirja on saatavilla ilmaisena verkkojulkaisuna.  

”Saan olla oma itseni, kuulun joukkoon, saan huolenpitoa ja rakkautta sekä  pystyn osallistumaan ja vaikuttamaan minulle tärkeisiin asioihin. Näihin toiveisiin tiivistyy monen lapsen ajatus hyvästä elämästä ja lapselle merkityksellisestä osallisuuden tunteesta”, kertoo  Janica Laimio, Pelastakaa Lapset ry:n hankesuunnittelija ja yksi kirjan kirjoittajista.

Uunituore teos käsittelee, miten aikuiset voivat erilaisissa kohtaamisissa ja palveluissa vastata näihin lasten esille nostamiin tarpeisiin. Se tarjoaa näkökulmia siihen, mitä lapsen näköinen osallisuus on ja antaa käytännönläheisiä vinkkejä, miten lapsen hyvää oloa voi vahvistaa.

Teos on suunnattu kaikille lapsia kohtaaville aikuisille, erityisesti ammattilaisille. Teoksessa lähestytään lapsen elämää ja osallisuuden kokemuksia lapsille merkityksellisten paikkojen ja palveluiden kautta. Kirjoittajina teoksessa on käytännön ammattilaisia, tutkijoita ja kokemustoimijoita. Heistä jokainen on pysähtynyt erityisesti sen ääreen, mitä on lapsilta ja lasten kanssa oppinut.

”Pelastakaa Lasten kehittämistyö lasten kanssa on ollut sytykkeenä teokselle ja kirjan rakenne pohjautuu lapsilta opittuun”, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo.

Teos kumpuaa myönteisen tunnistamisen asenteesta ja sosiaalipedagogisesta osallisuusajattelusta, jotka yhdessä lapsen oikeuksien kanssa luovat vahvan perustan lapsen näköiselle osallisuudelle.

PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu kirjoittanut kirjaan artikkelin Rohkeasti minä – taide ja luovuus itseilmaisun ja osallisuuden ympäristönä. Olemme kiitollisia, että olemme saaneet olla tässä prosessissa mukana artikkelin kirjoittajana ja nostamassa kulttuurisen omistajuuden, taiteellisen toimijuuden ja itseilmaisun merkitystä lasten osallisuuden syntymisessä!

Teoksen kuvittajana on toiminut Sanna Pelliccioni, joka saa kuvillaan välitettyä lämpöä ja lapsen arkisia osallisuuden kokemuksia.

 

Kohti lapsen näköistä osallisuutta -kirjan verkkojulkaisuun pääset tästä linkistä:

https://pelastakaalapset.s3.eu-west-1.amazonaws.com/main/2021/05/20140644/kohti-lapsen-nakoista-osallisuutta-kirja.pdf