PIIPOO 15V. - juhlanäyttely Lempäälä-talossa 3.-27.12. ja maksuttomat perhelauantait koko loppu vuoden

Tiedote 1.12. 2021

Kulttuurikeskus PiiPoo täyttää 15 vuotta!

Kulttuurikeskus PiiPoo juhlii poikkeuksellista matkaansa yhden ihmisen oivalluksesta valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuritoimijaksi. 

Kulttuurikeskus PiiPoo avasi ovensa Lempäälän Ideaparkissa 1.12.2006. PiiPoon kannatusyhdistys oli perustettu vuotta aiemmin. Alun perin PiiPoon toiminnan tarkoituksena oli mahdollistaa kaikenlaisten lasten ja nuorten osallistuminen taiteen ja kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen. Nimensä Lasten ja nuorten kulttuurikeskus PiiPoo sai kirjailija Kirsi Kunnaksen runosta tutulta Herra PiiPoolta. Kulttuurikeskuksen sijoittuminen kauppakeskukseen, ja vieläpä tiiviissä yhteistyössä kaupallisen toimijan kanssa, ei ollut aivan perinteisin ratkaisu ja se herätti ihmetystä erityisesti kulttuurikentällä. 

Heti toiminnan käynnistyttyä PiiPoo pääsi mukaan valtakunnalliseen Opetus- ja kulttuuriministeriön Taikalamppu-verkostoon Tampereen kaupungin kanssa. Alkumetreillä käynnistyi myös Lempäälän kunnan kanssa toteutettava Kulttuurirappuset-kulttuurikasvatusohjelma. Tiivis yhteistyö Lempäälän kunnan, Tampereen kaupungin ja kauppakeskus Ideaparkin kanssa jatkuu edelleen. 

PiiPoon toiminta on laajentunut ja monipuolistunut, ja se tavoittaa tänä päivänä kaikenikäisiä ihmisiä hyvin monenlaisissa ympäristöissä. Ensimmäiset ikäihmisille suunnatut projektinsa PiiPoo toteutti vuosina 2009–2010; Lempäälän Ehtookodossa kuvataidetta ja draamaa yhdistävä “Mikä minusta tulee” -projekti sekä “Ikäsirkus”-projekti Hatanpään sairaalan psykogeriatrisella osastolla. Näistä kokeiluista käynnistyi toiminnan laajentuminen kaiken ikäisille osallistujille. Nykyisin taide- ja kulttuuritoimintaa toteutetaan kaikille nollasta yli satavuotiaisiin. PiiPoon nimi muutettiin vuonna 2014 lastenkulttuurikeskuksesta Kulttuurikeskus PiiPooksi. 

PiiPoon toimintaan osallistuu vuosittain noin 25 000 lasta, nuorta ja aikuista. Korona-aikana toimintaa on toteutettu etäyhteyksillä sekä valtakunnallisesti palvelevan, PiiPoon, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja Kulttuurikeskus Verson yhdessä perustaman, Harrastakotona.fi sivuston kautta. Sivustoa on käyttänyt jo yli 55 000 kävijää.

Kulttuurikeskustoiminnan rinnalla PiiPoo toteuttaa yhteistyöhankkeita, kouluttaa eri alojen ammattilaisia kulttuurihyvinvoinnin ja osallisuuden teemoista, kehittää kulttuurihyvinvoinnin rakenteita muun muassa osaksi uutta hyvinvointialuetta ja koordinoi alueellista Taikusydän-kulttuurihyvinvoinnin alueverkostoa. Vuosien saatossa PiiPoon hankkeita on toteutettu mm. osana Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuotta sekä ISOT-hanke kaikkien Suomen yhdeksäsluokkalaisten kanssa. Parhaillaan käynnissä on Tosi- taidetta, osallisuutta ja sosiaalisia innovaatioita -hanke nuorten osallisuuden tukemiseksi yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ja Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa, Taiteella kotiin ja yhteiskuntaan -hanke yhdessä Sointu senioripalveluiden ja Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa sekä Taidetta lähelle -hanke 14 kulttuuri- ja sote toimijan kanssa. Matkansa varrella Kulttuurikeskus PiiPoo on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä ja kouluttanut taiteilijoita toimimaan erityistä tukea tarvitsevien ryhmien parissa mm. Irlannissa ja Etelä-Koreassa.

PiiPoon matka kulttuuristen oikeuksien puolustajasta valtakunnalliseksi kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijaksi on ollut värikäs ja poikkeuksellinen.    

PiiPoon juhlanäyttely ja avoimet ovet 

PiiPoon 15-vuotisjuhlanäyttely aukeaa yleisölle Lempäälän pääkirjaston Kaarnavene-näyttelytilassa 3.12.2021. Näyttely koostuu valokuvista, jotka esittelevät PiiPoon taidetoimintaa ja projekteja vuosien varrelta, valokuvaaja Liisa Karlingin vuonna 2009 kuvaamasta Perhesirkus -näyttelyn kuvista sekä PiiPoossa kokoontuvan Lempäälän 60+ -kuvataideryhmän teoksista. Juhlanäyttely on maksuton ja se on avoinna yleisölle 3.-27.12. kirjaston aukioloaikoina osoitteessa Lempäälä-talo, Manttaalitie 15.

Koko loppuvuoden PiiPoossa järjestetään lapsille ja perheille maksuttomat lastenkulttuurilauantait.  

 

Lisätietoja: piipoo@kulttuuripiipoo.fi