Runo-olohuone

runo-olohuone

PiiPoon Runo-olohuoneessa uppoudutaan runoihin. Kuvat: Katriina Nylund

 

Kirsi Kunnas 100 -logo

    

Runo-olohuone-näyttelyn materiaalit

Ilmoittaudu Runo-olohuone-näyttelyn toteuttajaksi:
ILMOITTAUTUMISLOMAKE

Runo-olohuone on osa Kulttuurikeskus PiiPoon koordinoimaa juhlavuoden Lasten runovallankumous -hanketta, joka Kunnaksen elämäntyön innoittamana kutsuu tutustumaan lastenrunouteen ja juhlimaan jokaiselle kuuluvaa lukuiloa Suomen kaikissa kunnissa. Runo-olohuone-näyttelyitä toteutetaan 1.1.2024–31.12.2025 välisenä aikana.

Runo-olohuone-näyttely pohjautuu Kirsi Kunnaksen lastenrunoihin ja kuvittaja Jani Ikosen Haitulan taikahattu -juhlavuoden runoantologian (WSOY 2024) kuvituksiin. Näyttelypakettiin sisältyvät valitut Kunnaksen runot ja Ikosen kuvitukset sekä toiminnallisia sanataidetehtäviä. Näyttelyyn pääsyn tulee olla osallistujalle maksutonta. Näyttelyn sisällöt on suunnattu erityisesti 0–12-vuotiaille ja heidän perheilleen, mutta kokonaisuus mukautuu kaikenikäisten Runo-olohuoneeksi.

Digitaalinen näyttelypaketti sisältää runoista ja kuvista koostuvan tulostettavan näyttelymateriaalin, toiminnallisia harjoitteita sekä rakennusohjeen, jota kukin toteuttaja soveltaa käytettävissä olevan tilan mukaan. Digitaalisen näyttelypaketin lataaminen on maksutonta. Perehdythän ensimmäisenä näyttelyn toteuttajan käsikirjaan.

Näyttelyn toteuttaja ilmoittaa näyttelyn tiedot PiiPoolle Google Forms -lomakkeella. Linkin näyttelymateriaaleihin saa lomakkeen lähettämisen jälkeen. Kuva- ja tekstitiedostoista koostuva näyttelypaketti ladataan Google Drive -kansiosta, ja näyttelyn toteuttaja printtaa tai painattaa runot ja kuvitukset omalla kustannuksellaan. Näyttelymateriaalia ei varata tai vuokrata PiiPoolta, vaan se ladataan omaan käyttöön. Näyttelyn jälkeen toteuttaja ilmoittaa kävijämäärän, toteutuskuvauksen ja 1–4 kuvaa toteutuksesta Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden tilastointiin.

 

Runo-olohuone-logo 

Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa juhlitaan lukemisen iloa

Monitaiteinen Runo-olohuone-näyttely avautui PiiPoossa lauantaina 24.2.2024. Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden näyttely pohjautuu Kunnaksen rakastettuihin lastenrunoihin sekä Jani Ikosen kuvituksiin WSOY:n runoantologiasta Haitulan taikahattu (2024).

Näyttelyssä runoihin uppoudutaan lukemalla, kuuntelemalla, leikkimällä ja itse tekemällä. PiiPoon taidekasvattajien, taiteilijoiden ja asiantuntijalasten yhteistyönä on syntynyt mittakaavoilla ja sanoilla leikittelevä taianomainen maailma, jonka sisällöt sopivat erityisesti 0–12-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Näyttely on avoinna lauantaisin ja koulujen loma-aikoina 15.2.2025 asti Lempäälän Ideaparkissa. Näyttelyyn ja työpajoihin on vapaa pääsy.

Runo-olohuone on osa Kulttuurikeskus PiiPoon koordinoimaa juhlavuoden Lasten runovallankumous -hanketta, joka Kunnaksen elämäntyön innoittamana kutsuu tutustumaan lastenrunouteen ja juhlimaan jokaiselle kuuluvaa lukuiloa Suomen kaikissa kunnissa. Runo-olohuone-näyttely toteutetaan tapahtumissa, lastenkulttuurikeskuksissa, kirjastoissa ja kulttuuritiloissa ympäri Suomen vuosina 2024-25. Toteutukset eri puolilla Suomea pohjautuvat PiiPoon näyttelyyn ja juhlavuoden osana koostettuun näyttelymateriaaliin.

- PiiPoon näyttely on saanut innoituksensa Kirsi Kunnaksen ajattelusta, jossa kieli ja ihmisen identiteetti kuuluvat yhteen. Huumori, tarkkanäköisyys ja kuritonkin kielellä leikkiminen olivat Kunnaksen lastenrunouden kulmakiviä, toteaa Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

Runo-olohuoneen sisältöjä on ideoitu lasten asiantuntijaryhmä Väriläiskän kanssa. Väriläiskä-toiminta on osa PiiPoon laajempaa lasten osallisuutta ja kulttuuristen oikeuksien toteutumista tukevaa kehittämistyötä ja ajattelua, jossa lapset ovat taiteellisia toimijoita ja heidän ajatuksensa otetaan vakavasti, mutta ei ryppyotsaisesti. Lasten pääsy rikkaaseen kielelliseen maailmaan jo ihan pienenä rakentaa heille pohjaa olla toimijoita ja osallisia. Väriläiskä-ryhmiä ohjaavat taidekasvatuksen ja yhteisötaiteen ammattilaiset.

 

Yhteyshenkilöt

Maarit Mäkinen
Projektipäällikkö
Kulttuurikeskus PiiPoo, Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi
Puh: +358 40 661 6219
maarit.makinen@kulttuuripiipoo.fi

Pilvi Kuitu
Toiminnanjohtaja
Kulttuurikeskus PiiPoo
Puh: +358 40 043 3722
pilvi.kuitu@kulttuuripiipoo.fi

 

 runo-olohuone2   Runo-olohuone3  

Runo-olohuone4