harrastakotona.fi

logo

Harrasta kotona -sivusto kokoaa lapsille ja nuorille suunnattuja taiteen harrastamisen ja kokemisen verkkosisältöjä. 

Sivuston linkit ohjaavat eri julkaisijoiden nettisivuille. Harrasta kotona -tiimi on tutustunut kaikkiin sisältöihin ja varmistanut että ne soveltuvat lapsille ja nuorille. Jokainen sisällöntuottaja vastaa itse sisällössään käyttämiensä tekstien, kuvien ja äänien käyttöoikeuksista.

Sivuston ovat tuottaneet Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Kulttuurikeskus PiiPoo ja Lastenkulttuurikeskus Verso yhteistyössä useiden eri lastenkulttuurikeskusten kanssa.

Sivujen sisältöjen tuottajina ovat mm. suomalaiset lastenkulttuurikeskukset ja taiteen perusopetuksen toimijat, taidekasvattajat, taidelaitokset ja taiteilijat.

 

Mitä me voitaisiin tehdä?

Idea Harrasta kotona – sivustosta kiteytyi tuohon kysymykseen. 13.3.2020 useat kunnat ilmoittivat koulujen ovien sulkemisesta ulkopuolisille vierailijoille ja pian tämän jälkeen eduskunnan päätöksellä suurin osa Suomen kouluista sulkivat ovensa eikä päiväkodeissa vierailut olleet enää mahdollisia. Samalla kulttuurikeskustoiminta ja tapahtumat peruttiin ja taiteen perusopetus siirtyi virtuaaliseksi opetukseksi nettiin. Koronaepidemia muutti muutamassa päivässä lastenkulttuurin ja koko kulttuurikentän toiminnan.  

Välittömästi näiden päätösten jälkeen alkoi aivomyrsky. Miten lapset ja perheet pärjäävät tässä uudessa tilanteessa? Mitä jos kaikilla lapsilla ei olekaan turvallista aikuista tukemassa arjen askareissa ja vapaa-ajalla? Mitä jos joku on ihan yksin? Mistä lapset ja nuoret löytävät innostavaa ja turvallista tekemistä? Mitä me voisimme tehdä että lapsilla, nuorilla ja perheillä olisi mukavaa tekemistä ja mahdollisuus kokea ja kokeilla taidetta tässä omituisessa ja kovin yllättävässä ajassa? Päätin soittaa kavereille Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon ja ehdottaa, että alamme ratkomaan tätä ongelmaa yhdessä. 

Kulttuurikentän vahvuutena on aina ollut luovuus ja kyky reagoida tarpeisiin ja muutoksiin. Suomalaisen lastenkulttuurikentän supervoimana on jo pitkään ollut tiivis valtakunnallinen yhteistyö. Tällä reseptillä lähdimme rakentamaan yhtä ratkaisua lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi tähän hetkeen.  Esittelimme idean myös opetus- ja kulttuuriministeriöön ja saimme välittömästä vihreää valoa: ”Tehkää tämä nopeasti ja ottakaa kaikki halukkaat alan ammattialiset mukaan tuottamaan sisältöä!”.  Liitto kutsui jäsenkeskuksensa mukaan projektiin. Yhtenä haasteena oli uusien, lapsille ja nuorille sopivien ja helppokäyttöisten sivujen pystyyn saaminen nopeasti ja luotettavasti. Tämän haasteen otti vastaan Lastenkulttuurikeskus Verso Varkaudesta. Hämeenlinnan Arx ilmoittautui hoitamaan somea ja Lilla Villan Sipoosta ja Bark Vaasasta auttamaan ruotsinkielisen sisällön tuottamisessa. Useat lastenkulttuurikeskukset vinkkasivat olemassa olevista hyvistä virtuaalisisällöistä. Hyvin nopeasti meillä oli kasassa Harrasta kotona –ydintiimi ja paljon laadukkaita sisältöjä kulttuuritoimijoilta eri puolilta Suomea. 

Noin kuukaudessa olemme yhdessä rakentaneet lapsille ja nuorille suunnatun sivuston, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokeilemiseen, harrastamiseen ja kokemiseen kotona, vapaa-ajalla tai vaikka koulussa. Olemme koonneet sivustolle linkkejä helppoihin kokeiluihin, ”taidehappihyppelyihin”, haasteellisiin tehtäviin, esityksiin ja virtuaalivierailuihin. Sivustoilta löytyy myös tapahtumakalenteri, josta voi bongata tulevat lastenkulttuurin livestream-tapahtumat. Sivustojen sisältöihin voi uppoutua ihan itsekseen tai yhdessä kaverin tai vaikkapa vanhemman kanssa. Olemme pitäneet tiiviisti mielessä sivustoja käyttävän lapsen tai nuoren ja valinneet mahdollisimman paljon sisältöä, jossa taiteen ja taidekasvatuksen ammattilaiset puhuttelevat suoraan lapsia ja nuoria.

Olemme toiveikkaita, että sivusto kehittyy tulevaisuudessa palvelemaan lapsia ja nuoria laajasti eri puolilla Suomea. Ehkä niistä rakentuu taiteen ja kulttuurin kokeilemisen ja tutustumisen ympäristö ja kulttuurin etäharrastamisen paikka.  

Sivut julkaistiin 24.4.2020. Toivomme niille pitkää ikää, paljon klikkauksia ja loputtomasti taiteen äärellä vietettyjä innostumisen, ihmettelyn ja onnistumisen hetkiä yksin ja yhdessä. Olemme hyvin iloisia siitä, että tässäkään ajassa haasteita ei ole tarvinnut ratkoa yksin, eikä fyysinen etäisyys ole este tekemiselle ja osallistumiselle.

Lämmöllä koko Harrasta kotona -tiimin puolesta

Pilvi Kuitu

Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja

 

logot