Silta Lukuilon ohjelmaan -hanke rakentaa ja valmistelee valtakunnallista Lukuilo-ohjelmaa vuosille 2026–2030. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa lasten lukuosallisuutta ja juurruttaa valtakunnallisesti lukuiloa pysyväksi osaksi koulujen lukutaitotyötä ja kulttuurikasvatusta.
Lukuilo-ohjelmassa lukemista ja lukemaan opettelua edistetään lapsilähtöisesti.
Lasten kulttuurinen toimijuus, leikki ja lukuilo toimivat edelleen kaiken tekemisen kantavana arvopohjana ja ajurina. Hanke toteutetaan laajassa valtakunnallisessa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa. Hankkeen monitieteteisessä tutkimusryhmässä on mukana alansa huippututkijoita.
Hankekielenä on suomi, mutta hankkeen aikana selvitetään, miten eri kieliryhmät tullaan huomioimaan Lukuilo-ohjelmassa.
Hanke pohjautuu Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden Lasten runovallankumous -hankekokonaisuuteen, ja jatkaa siinä käynnistynyttä lukuilon ohjelmallista kehittämistä, vallankumouksellisuutta unohtamatta. Lue lisää Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden hankkeesta tästä.
Hanketta rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö. Silta Lukuilon ohjelmaan -hanke on yksi Kordelinin säätiön Suurista kulttuurihankkeista 2025–2027. Hanke toteutetaan vuosina 2025-2026. Tutustu Alfred Kordelinin säätiön Suuret kulttuurihankkeet -apurahoihin tästä.
KOLME KEHITTÄMISLINJAA LUKUILOON
Siltarahoituskauden 2025–2026 aikana keskitytään kolmeen ohjelman toimeenpanoa, juurtumista ja vaikuttavuutta varmistavaan kehittämislinjaan; Ohjelmasisällöt, Rahoituspohja ja Tutkimus.
Ohjelmasisältö
Rakennetaan lukuvuosittain toistuva Lukuilo-ohjelma, joka täyttää lukutaitotyössä havaitun aukon. Ohjelman keskiössä ovat lasten osallisuus, tekijyys, lukutoimijuus ja sanataide. Kytketään ohjelma valtakunnalliseen lukutaitotyöhön, valtakunnalliseen opetussuunnitelmatyöhön, yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimintaa ohjaaviin strategioihin.
Rahoituspohja
Kootaan viisivuotiselle Lukuilo-ohjelmalle monikanavainen rahoituspohja, joka mahdollistaa vuosittaisen kirjalahjan, koulutuksen ja kampanjan.
Toteutetaan lukutaitoon ja sen merkitykseen liittyvä viestintäkampanja, jolla puhutellaan elinkeinoelämän toimijoita. Luodaan suoria yhteyksiä mahdollisiin rahoittajiin. Rakennetaan lukutaidon tukemisen rahoituspohja, johon yrityksen on helppoa ja mielekästä liittyä.
Tutkimus
Tuotetaan uutta tietoa kaunokirjallisuuden, sanatataiteen ja inostavien ilmiöiden vaikutuksesta lasten lukuiloon ja -osallisuuteen. Kerätään ja analysoidaan Lasten runovallankumous -kokonaisuuden opettajien palauteaineisto. Toteutetaan ja analysoidaan lasten ja opettajien teemahaastatteluja. Julkaistaan vähintään yksi tieteellinen artikkeli.
LUKUILOn tutkimusryhmän jäseniä ovat Tampereen yliopiston tutkijat
* lastenpsykiatrian professori Kaija Puura
* yliopistotutkija ja sosiologian dosentti, kulttuuripääomaan, kulttuuriseen kulutukseen ja tuotantoon sekä sosiaaliseen eriarvoisuuteen erikoistunut sosiologi Riie Heikkilä
* lapsuuden ja perhe-elämän historiaan erikoistunut yliopistotutkija, dosentti Antti Malinen sekä
* kulttuuria hyvinvoinnin ja kansanterveyden kysymyksenä tutkiva terveystieteiden väitöskirjatutkija Pilvi Kuitu, joka myös koordinoi tutkimusryhmän työskentelyä.
Tutkimusryhmän sihteerinä toimii PiiPoon tuottaja Marika Eromäki.
Yhteystiedot
Tulemme lähestymään eri alojen yrityksiä hankkeen aikana.
Jos kiinnostuit ja haluat olla mukana toteuttamassa Lukuilo-ohjelmaa, ole yhteydessä hankepäällikköön.
Pilvi Kuitu
toiminnanjohtaja, hankepäällikkö
Kulttuurikeskus PiiPoo
puh. 0400 433 722
pilvi.kuitu(at)kulttuuripiipoo.fi