Lasten runovallankumous kutsuu juhlimaan Kirsi Kunnaksen elämäntyötä

Haitula ja Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi logo

Tiedote 24.10.2023

Runoilija ja akateemikko Kirsi Kunnaksen (1924–2021) 100-vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2024. Valtakunnallisen Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden ja Kulttuurikeskus PiiPoon koordinoiman Lasten runovallankumous -hankkeen sisältöjä on valmisteltu laajassa yhteistyössä kulttuurin, taiteen ja median kärkitoimijoiden kanssa.

Lasten runovallankumous on ensi vuoden suurin lastenkulttuurihanke, joka Kunnaksen elämäntyön innoittamana kutsuu tutustumaan lastenrunouteen ja juhlimaan jokaiselle kuuluvaa lukuiloa Suomen kaikissa kunnissa. Helmikuussa 2024 PiiPoossa aukeaa Runo-olohuone-näyttely, joka kiertää vuosien 2024-25 aikana ympäri Suomea. Maaliskuussa 2024 julkaistaan lastenrunoantologia (WSOY), jonka jokainen ekaluokkalainen saa kirjalahjana syyslukukaudella 2024. Ensi-iltansa saavat ensi syksynä lastenteatteriesitys (Tampereen Työväen Teatteri) ja esityksestä Pikku Kakkosen tuottama runosarja (YLE). Lapsille ja perheille suunnattujen sisältöjen lisäksi keväällä 2024 opettajille ja kasvattajille tarjotaan sanataiteen ja runouden täydennyskoulutusta.

“Haluamme herättää aikuiset ja lapset huomaamaan runojen rikkaan maailman. Runojen lukeminen, tekeminen ja niillä leikkiminen tukee ilmaisua ja ajattelua. Runovallankumous henkii lapsille ja leikille ominaista kilttiä anarkiaa. Näemme hankkeessa lapset toimijoina ja lukuilon asiantuntijoina”, kertoo PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

Juhlavuotta on suunniteltu yhteistyössä Kirsi Kunnaksen perikunnan kanssa. ”Valmistelu on pohjautunut ajatukseen, että kirja on tehty yhdessä luettavaksi ja runo kutsuu kielelliseen leikkiin”, sanoo Kirsi Kunnaksen kanssa työskennellyt WSOY:n kustantaja Paula Halkola. Mukana juhlavuoden toteutuksessa ovat muun muassa Tampereen Työväen Teatteri, WSOY, YLE / Pikku Kakkonen, Suomen lastenkulttuurikeskuksen liitto ja sen jäsenkeskukset, Lastenkirjainstituutti, Oulun lastenkulttuurikeskus ja Suomen sanataideopetuksen seura. Hankkeen päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö ja osahankkeita rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Opetushallitus.

Juhlavuosi kutsuu kaikki leikkimään runoilla. Kunnaksen perikunta on antanut vuosille 2024-2025 luvan Kunnaksen lastenrunojen esittämiseen alkuperäisessä muodossaan yleishyödyllisissä yhteyksissä. “Toivomme, että lapset pääsevät leikkimään äidin runoilla ja uudet sukupolvet löytävät ne”, sanoo Kunnaksen poika Martti Syrjä.

Juhlavuosi näkyy kouluissa, kodeissa ja kulttuuritiloissa

Esi- ja alkuopetuksen opettajille suunnatun Lasten runovallankumous -verkkokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa opettajien osaamista lukuilon ja kirjoitustaidon tukemisessa kaikkialla Suomessa. Koulutukset toteutetaan maalis-toukokuussa 2024, ja ilmoittautuminen niihin on auki.

WSOY on Kunnaksen pitkän tuotannon kustantaja, joka kunnioittaa juhlavuotta keväällä 2024 julkaistavalla Haitulan taikahattu -lastenrunoantologialla (toim. Pia Krutsin, kuv. Jani Ikonen). Kirjassa on Kunnaksen lastenrunojen lisäksi kahdeksan nykyrunoilijan tuotantoa sekä sanataidetehtäviä lapsille. Teos lahjoitetaan jokaiselle 1.-luokan aloittavalle lapselle syksyllä 2024 Alfred Kordelinin säätiön myöntämän rahoituksen turvin.

Tampereen Työväen Teatterin ja YLEn yhteistyönä syntyy Kirsi Kunnaksen runoihin pohjautuva Haitulan matkassa -lastenteatteriesitys ja esityksestä Pikku Kakkosen tuottama runosarja. “Kunnaksen lastenrunojen tuominen näyttämölle osana valtakunnallista yhteistyötä on teatterille kunnia-asia. Tavoitamme tärkeän yleisön, kun Tampereen varhaiskasvatuksen viisivuotiaat pääsee syksyllä 2024 katsomaan esitystä kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren ansiosta”, Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto kertoo.

YLEn lastenohjelmien ja Pikku Kakkosen rooli lastenkulttuurin ja mediakasvatuksen kentällä on Suomessa kiistaton. “Juhlavuoden yhteistyössä syntyy uudenlaisia sisältöjä kaikkien lasten, perheiden ja kasvattajien saataville Pikku Kakkosen ohjelmistoon YLE Areenaan ja televisioon. On ilo tuoda runo tämän päivän lasten lähelle ja leikkeihin.“, Pikku Kakkosen vastaava tuottaja Teija Ryösä sanoo.

Ensimmäinen Runo-olohuone avautuu Kulttuurikeskus PiiPoossa helmikuussa 2024. Runo-olohuone on toiminnallinen näyttely, jonka sisältöjen perustana ovat Kirsi Kunnaksen lastenrunot, Jani Ikosen kuvitukset sekä lasten ja taiteilijoiden

yhdessä suunnittelemat runotehtävät. Näyttelykonsepti kiertää eri kokoisilla toteutuksilla lastenkulttuurikeskuksissa, kirjastoissa ja muissa kulttuuritiloissa vuosina 2024-2025.

Lisätiedot

Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden verkkosivu
Lasten runovallankumous - sanataide ja runous opetuksessa -koulutus esi- ja alkuopetuksen opettajille.

Yhteyshenkilö:

Maarit Mäkinen, projektipäällikkö
Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi, Kulttuurikeskus PiiPoo
maarit.makinen@kulttuuripiipoo.fi
Puh. +358 40 661 6219

Haastattelupyynnöt:

Pilvi Kuitu, toiminnanjohtaja, Kulttuurikeskus PiiPoo, +358 400 433 722
Otso Kautto, teatterinjohtaja, Tampereen Työväen Teatteri, +358 50 5969 069 (Sari Andersson)
Paula Halkola, kustantaja, WSOY, +358 50 3414 210
Pia Krutsin, lastenrunoantologian toimittaja, lastenrunoilija, sanataidekasvattaja, +358 400 564 046
Jani Ikonen, lastenrunoantologian kuvittaja ja graafinen suunnittelija, +358 44 722 5878
Teija Ryösä, vastaava tuottaja, Pikku Kakkonen, YLE, +358 40 7453 311
Saila Lintula, Haitulan matkassa -sarjan tuottaja, Pikku Kakkonen, YLE, +358 40 7535 676